Följ

Ska jag välja en surf- eller läsplatta?

För att veta vad som passar dig bäst – en tablet (surfplatta) eller en läsplatta – kan du ta hjälp av följande frågor.

Är det viktigt att kunna läsa e-böcker på enheten under en längre tid utan laddning?

Om du svarar ja på denna fråga, är en läsplatta perfekt för dig. E-inktekniken som används i en e-boksläsare är vilsammare för ögat, och eftersom skärmen är att likna vid papper är det som att läsa en tidning eller bok. Vanligtvis har läsplattor batteritid som räcker för att läsa 10-15 böcker, medan batterierna på en surfplatta tar slut betydligt snabbare. Om du är van vid att läsa texter på datorskärm, så kan du utan problem läsa en e-bok på exempelvis en iPad. i vår iOS-app kan du dessutom justera skärmens ljusstyrka, så att läsupplevelsen blir vilsammare för ögat.

Kommer du att använda den utomhus?

LCD-skärmar är svåra att läsa på i utomhusmiljö, eftersom direkt eller indirekt solljus kan göra det svårt att se vad som står på skärmen. För inomhusbruk är det dock inga som helst problem att läsa e-böcker på en surfplatta. Om du planerar att läsa mycket utomhus, kommer du förmodligen att vara bäst betjänt av att välja en läsplatta.

Kommer du att använda den till annat än att läsa e-böcker?

En läsplatta är inte avsedd för att surfa på Internet, eftersom skärmen har stora begränsningar i uppdateringsfrekvens och att visa dynamiskt innehåll. Om du vill använda enheten till annat än att läsa e-böcker (kolla mejlen, använda Facebook, se på video etc) ska du välja en surfplatta.

Var denna artikel till hjälp?
2 av 2 tyckte detta var till hjälp
Har du fler frågor? Skicka en förfrågan

Kommentarer

 • Avatar
  Kotte

  Funderar på att köpa en läsplatta, min man har en äldre Kindle och vi testade att ladda in och provläsa en bok. Gick ju supersmidigt. Däremot är ju Kindles format lite äldre eller amazons "egna" eller hur man nu skall uttrycka sig. Tittade lite på Adlibris läsplatta Letto. Skulle det bli lika lätt att tanka in en e-bok i den som i Kindlen? Mvh Sofia

 • Avatar
  Permanently deleted user

  Hej Sofia,

  jag ber om ursäkt för att det dröjt innan svar har kommit till dig!

  Det finns dessvärre ingen motsvarande funktion till Letto som till Kindle utan om man har en Kindle så får man ladda ner boken till datorn och föra över den vägen, så här:  https://support.bokon.se/entries/22807816-F%C3%B6r-%C3%B6ver-e-b%C3%B6cker-till-din-Letto-l%C3%A4splatta

  Om du är intresserad av att läsa böcker på svenska i första hand så skulle jag rekommendera en Kindle (utländska titlar är i de allra flesta fall i pdf-format med ett Adobe DRM-skydd och de går inte att konvertera till Kindles mobi-format) och att du använder funktionen Skicka till Kindle hos oss. 

 • Avatar
  Bokkund

  Köp en Sony Reader e-boksläsare/läsplatta. Tar formatet Epub, pdf

  Då behöver man inte konvertera svenska böcker vare sig köpta eller lånade från bibliotek. 

   

 • Avatar
  lennart.bj

  Jag har en Sony Reader läsplatta 3 och har nu köpt en likadan till min fru i julklapp.

  Kan vi köpa en bok och läsa den i båda plattorna ???? Kan man läsa samtidigt eller kanske en åt gången ???

  Lennart

Powered by Zendesk